Luciaföljet

Luciaföljet

Seden att låta en lussebrud, en vitklädd flicka, ofta följd av tärnor, med ljus i en krans kring håret på Luciadagens morgon bjuda omkring välfägnad, bl.a. "lussekatter", är en julsed som införts från Tyskland.

Stjärngossarna har ett ursprung i djäknarna. Det var förr en benämning på lärjunge vid lärdomsskola, ofta med prästutbildning. För att få ihop till mat och pengar vandrade djäknarna omkring i grupper, runt juletid särskilt trettondagsafton, och sjöng.

Numera uppträder stjärngossarna mest i samband med luciafirandet, då de bl.a. sjunger Staffansvisan.

Staffansvisan

Staffansvisan är en julsång som finns i en rad varianter, i regel med början "Staffan var en stalledräng". Den bygger på folkliga legender om den helige Stefanus, hästarnas skyddspatron. Visan sjöngs ursprungligen vid annandagens Staffansskede [av fornsvenskans skedhe lopp, fart], då man red ikapp hem från kyrkan eller red omkring i gårdarna, där man vattnade hästarna och brukade bjudas på mat och dryck. En tradition som är känd även från utlandet.

För dig som inte vet vad en apelgrå häst är så är dens färg väldigt bra avtecknad i den här bonaden.
 

Märta Måås-Fjetterström; Staffan Stalledräng
En av våra käraste folkvisor var inspiration till Märta Måås-Fjetterström stora bildvävnad från 1909.

 

Staffanvisan

Staffan var en stalledräng.
Vi tackom nu så gärna.
Han vattna' sina fålar fem.
Allt för den ljusa stjärnan.
Ingen dager synes än.
Stjärnorna på himmelen de blänka.

Hastigt lägges sadeln på.
Vi tackom nu så gärna.
Innan solen månd' uppgå.
Allt för den ljusa stjärnan...

Bästa fålen apelgrå.
Den rider Staffan själv uppå.

Innan någon vaknat har.
Framme han vid skogen var.

I den fula ulvens spår.
Raskt och oförskräckt han går.

Gamle björnen i sitt bo.
Ej får vara uti ro.

Nu är eld uti var spis.
Julegröt och julegris.

Nu är fröjd uti vart hus.
Julegran och juleljus.

 

Detalj ur bonaden.
Här finns vargen och björnen med!

Dagens Luciatåg

Lucia med hennes följe är alltså en blandning av olika traditioner från olika delar av Sverige, och olika delar av Världen. Den innehåller även ett blandad religiöst... kan jag vara så vårdslös så jag skriver hopkok?

Men även om det nu är det så är det en vacker syn som möter oss här i Sverige, och i den svensktalande delen av Finland, när mörkret härskar och natten är som längst. Sångerna är vackra och alla deltagare tillsammans ger ett så strålande, varmt intryck att jag blir rörd varje gång jag får uppleva ett Luciatåg. Speciellt när jag får se ett där små barn deltar, de är nog de finaste jag vet att få se sprida sitt ljusets budskap. Om det nu är ett budskap om Jesus födelse eller ett löfte om att ljuset återvänder och mörkret får ge vika - det spelar ingen roll. Jag njuter av sången och alla vackra deltagare.

UPP