Jack-O-Lanterns

Tillbaka till Halloween
Till Helger

◄ Bettans Sidor ►

Det var ingen som kallade Jack-O-Lanterns för något annat än Jack Suput, och det berodde på att han drack så förfärligt mycket när han drack, och drack det gjorde han ofta, mest varje kväll.

En kväll, det var den sista oktober det här året för så länge sedan, så var Jack som vanligt på väg hem. Han hade varit kvar på puben till dess den stängde och han var som vanligt väldigt drucken. Nåväl den här kvällen så mötte Jack någon han inte så gärna hade velat möta, han mötte djävulen. Djävulen han hade tänkt sig att ta med sig Jacks själ ner till helvetet, men han hade inte så bråttom med det utan han slår följe med Jack en bit. Några minuter hit eller dit vad spelar det för roll tänkte Djävulen.

De slår som sagt följe och Jack säger det att om han ska följa med Djävulen så vill han ha en sista öl innan han gör det. Ja det kan han väl få säger Djävulen, jag har inte så bråttom så köp dig en du. Men Jack hade inga pengar så hur skulle de lösa det hela?
Jo, Djävulen föreslog att han skulle förvandla sig till ett mynt och så kunde Jack köpa sig en öl och när han hade druckit upp den så skulle han få ta med sig Jacks själ. Javisst sa Jack förvandla dig du. Och det gjorde Djävulen, men Jack hade inga planer på att låta någon få hans själ så när Djävulen hade förvandlat sig till ett mynt så satte Jack ett kors på myntet och därmed var Djävulen fångad.

Djävulen och Jack köpslog om Djävulens frihet. De kom överens om att Jack skulle få ett års frist och när året var till ända skulle Djävulen komma och hämta Jacks själ.

Ett år senare, den sista oktober, var Jack åter full och på hemväg från puben. Då möter han Djävulen igen som avtalat var. De slår följe en bit och Djävulen påminner Jack om deras avtal. Jodå säger Jack det har jag ju lovat dig, men innan du tar min själ så skulle jag den här gången vilja äta ett äpple. Där finns det ett äppeltråd med äpplen men jag är alldeles för full för att kunna klättra upp, kan du hämta ner ett åt mig?
Ja det borde ju inte vara någon fara med det tänker Djävulen och klättrar upp. Då tar Jack fram sin kniv och skär in ett kors i trädets stam - Djävulen var åter fångad.
Jack och Djävulen börjar åter köpslå med varandra. Djävulen föreslår att Jack ska få 10 års frist till dess att Djävulen kommer för att hämta hans själ igen, men Jack han vill ha en frist för all tid. Till slut går Djävulen med på det. Jack får en frist för all tid.

Det går flera år, Jack fortsätter sitt leverne på samma sätt som han alltid har gjort, och till slut åldras han som alla andra, kroppen orkar inte mer och han dör.

Han kommer först upp till Himmelriket och träffar på Gud. Men Gud vill inte släppa in honom för som Jack har levat nere på Jorden så passar han inte in i Himmelriket.

Då får Jack ta sig ner till Helvetet och knackar på porten där. När Djävulen öppnar och ser vem som vill in där så vägrar han att släppa in Jack. Djävulen har lärt sig sin läxa, han tänker då minsann inte bli lurad och fångad en gång till. Dessutom så har de ju ett avtal mellan sig, och det avtalet tänker Djävulen hålla i all tid. Så Jack har ingenstans att ta vägen det enda som finns för han själ är att vandra i mörkret mellan Himmelriket och Helvetet. Men Jack får dock en gåva av Djävulen, det är en urgröpt kålrot med ett brinnande ljus i. Då kan de se var Jack är och Jack kan samtidigt lysa upp sin väg.

Där går han fortfarande med sin kålrotslyckta på sin eviga vandring... i all tid.

Tillbaka till Halloween