Våra helger
och

Traditioner

 

Bettans Sidor


 

Här i Sverige har vi en hel del helger och traditioner som vi firar på särskilda dagar. De är årligen återkommande och i regel så är många lediga från sitt arbete på en helgdag. Så viktig har den dagen varit så att arbetsgivarna har gått med på att arbetsbefria sina arbetare just då. Men varför har den varit så viktig då? Och är den fortfarande lika viktig? Varför firar vi vissa dagar och helger?

Jag är intresserad av historien bakom. Jag vill veta varför jag firar påsk, jul, pingst och alla andra helger som vi här i Sverige firar.

Varför helgerna firas har i regel med en religiös orsak att göra, det vet nog de flesta av oss att det är på det viset. Men vilken händelse är det vi firar? Varför äter vi ägg och lamm vid påsk? Varför har vi julgran? Varför dansar vi runt en midsommarstång? Varför pyntar vi våra anhörigas gravar vid en viss helg?

Det finns många frågor och jag är nyfiken. Jag har tagit reda på en del och den kunskapen delar jag gärna med mig av till dig om vill gå in och läsa om den.

Undrar du över mitt val av bild på den här indexsidan?
Som svensk är det inte så svårt att förstå, för vi svenskar ser fram emot att få äta jordgubbar med mjölk, eller vispad grädde, när det börjar bli varmt och sommaren precis har gjort sin entré. För när jordgubbarna är mogna och vi kan plocka dem så är det sommar här i Sverige. Det brukar inträffa runt midsommartid - alltså har jordgubbarna blivit en viktig ingrediens i midsommarfirandet. Hur många äter jordgubbstårta till efterrätt vid den tiden? Eller kanske jordgubbar med vispad grädde till? Det hör liksom till och det är det som är en tradition.


 

Det är så det brukar vara med mat vid olika högtider. Av någon anledning så finns det ett överskott av just den maten vid just den tidpunkten och då har den serverats vid just den högtiden.

Få se om vi kan bli något klokare på de följande sidorna:

Påsk
Pingst
Midsommar
Allhelgona
Halloween
Berättelsen om Jack-O-Laterns ►

Advent
Lucia
Jul
Nyår

 

Bettans Sidor