Halloween

Tillbaka till Bettans Sidor
Till Helger
Alla Helgons Dag

Halloween kommer av All Hallow's evening, Alla Helgons afton.

I Storbritannien och USA är det namnet på den 31 oktober, kvällen före Alla Helgons dag. Då ägnar man sig åt upptåg och skämt och paraderar som utklädda "monster".

Traditionen går tillbaka till keltisk tid i Irland, då man trodde att ondskefulla väsen härjade under denna natt och försökte skrämma bort dem med eldar.

Numera drar främst barn från hus till hus och tigger godsaker och småslantar under ropet "Trick or treat" ungefärlig mening med uttrycket blir: " ge oss godis, annars spelar vi er ett spratt."
De bär med sig spöklyktor av pumpaskal med utskurna hål för ögon, näsa och mun.

Jack-O-Lanterns

Speciellt i Irland och England hade barnen på "alla helgons afton" en tradition att klä ut sig och göra lyktor av rovor. De gick genom gatorna och skrämde bort de onda andarna. Lyktorna kallades Jack-O-Lanterns och legenden berättar att Jack var en ondsint man, som varken Gud eller Djävulen ville ha. Därför var Jack dömd till evig vandring med en urgröpt kålrot med ett ljus i som enda vägvisare i mörkret.

Vill du läsa hela historien om Jack så finns den här
 

Nytt år - ny glöd

Kelterna firade nyår den 1 november och på årets sista dag den 31 oktober samlades man och festade runt stora bål, och fördrev det gångna årets onda andar. Folk lät elden i sina hem slockna och på bålplatserna fick de efter festen ny glöd, som de kunde bära hem i nattens mörker.

Oranga rovor

När de första europeiska bosättarna kom till Amerika blev de stora orange pumporna snabbt populära som Jack-O-Lanterns. Pumporna ersatte rovorna och de urgröpta pumporna med trekantiga ögon blev med tiden symbolen för hallowenfesten.
 

Tillbaka till Bettans Sidor