Troll

 

 

 Den här sidan handlar alltså om troll.
Jag börjar med att beskriva vilka fördomar om troll som det finns.
Det kommer att ta lång tid att återupprätta trollens goda namn.


Hur ser troll ut?

Beskrivningen har jag fått i häftet "Folksägner om troll" som är sammanställt av
Gunnar Nilsson. © Gunnar Nilsson, 1987.

  • Troll kan se ut på olika sätt. De är lite klumpiga och kantiga, och har "lufsande" gång.

  • En del är stora, en del är små, stora knotiga näsor har de. En bred och ful trut. Tjockt och tovigt hår som aldrig går att kamma ut. Ögonbrynen är ihopväxta, öronen stora och spetsiga. En del påstår att troll kan skruva bort huvudet, och bära det under armen.

  • Men trots allt är trollen ändå lik människan, lite mörkare i hyn, oftast gråklädda, med långa präktiga svansar som de brukar binda upp (så de inte ska synas) när de är i kontakt med människor.
     


Var bor troll?

  • Man har alltid trott att trollen bor i kullar, berg och högar, men man hittade oftast aldrig någon ingång till trollens boning.

  • Det berättas sägner om folk som sett någon port eller ingång. Bara på självaste julaftonskvällen kunde man se och höra trollen festa, då lyftes deras kulle upp på guldpelare.


Vad tycker troll om?

  • Troll tycker mycket om fester, och festar ofta med många slags maträtter (minst 37 stycken olika maträtter), men till vardags äter de bara 27 olika maträtter.

Här slutar uppgifterna från Gunnars häfte.
 


Mänskliga fördomar om troll:

punkt

Troll har funnits mycket längre än människor.

punkt

Allra vanligast är de storvuxna skogstrollen som ständigt återkommer i våra gamla folksagor.

punkt

Troll har stora näsor och öron. Hörsel och luktsinne är ytterst väl utvecklade. Svansen växer hela livet. Den initierade kan av svansens längd avgöra trollets ålder.

punkt

Den som har riktig tur kan bli åsyna vittne till trollens midvinterfest. Då är stämningen uppsluppen. Synen av de klumpiga trollen med svängande svansar i dansens virvlar är dråplig.

punkt

Troll är lata och obegåvade. I jakten på mat och guld kan de dock mobilisera nästan obegränsat med energi. Samma sak när det gäller att värna om familjen.

punkt

Troll älskar kryddor. Men de är alldeles för bekväma för att odla själva. Därför är kryddor bland det bästa man kan ta till för att muta ett troll. Speciellt kryddor med ovanlig smak. Kummin, timjan och saffran är säkra kort.

punkt

När en trollunge fått så lång svans att den når ner till tårna, är hon eller han giftasvuxen. Det brukar inträffa vid en ålder av ungefär 100 år.

punkt

En trollkvinna får sällan fler än tre ungar i sitt liv. Och det är långt mellan nedkomsterna. Men så är de också fruktsamma upp till omkring 200 år.

punkt

Troll kan bli mycket gamla. 300 år är inte ovanligt. På äldre dar blir de tämligen orörliga. Så orörliga att det ofta börjar växa mossa och svampar på dem.

OBS!

Kom ihåg att jag har skrivit fördomar som vi människor har om troll, vad som är sant eller osant det är upp till dig själv att tro.


 

 

 

Vad jag själv har kommit fram till när det gäller troll.

punkt

Att de har funnits på jorden väldigt länge det tror jag på, även att de fanns före människan.

punkt

Jag tror INTE att troll är lata och absolut inte obegåvade.

punkt

Jag tror INTE att de någonsin blir så orörliga att det börjar växa mossa och svampar på dem.

punkt

Som andra naturväsen så gillar de att vara tillsammans, och att äta och dricka gott. De delar med sig av sina smaker till varandra.

punkt

Guld kan jag inte se att de har någon anledning att samla på hög, vad ska de med mänskligt habegär till?

punkt

De är väldigt kärleksfulla

punkt

Jag tror att de kan bli äldre än 300 år, upp över 400 år och mer är nog inget ovanligt.

punkt

Troll tar hand om Moder jord, de ser till så att energierna kommer dit de bäst behövs.

punkt

Snälla, nyfikna och hjälpsamma mot oss människor, men väldigt skygga och försiktiga.

punkt

Så som vi har behandlat och som vi just nu håller på att behandla Moder jord, så måste de ju tycka att vi är väldigt dumma och korkade eftersom vi förstör Moder Jord som är den Moder som föder oss. Hon föder även alla naturväsen och djur och växter. Vi borde alltså av naturväsena som trollen tillhör, uppfattas som väldigt dumma eftersom vi håller på att såga av den gren vi sitter på.
 


UPP