Knytt-Gott

För knyttarna så har allting en smak,
dessutom har smak en form.
Knyttarnas egen beskrivning låter så här:

- "Varma drycker ska vara i en rund skål. Då kan man hålla händerna runt och pysa."

- "Bubbliga drycker är gladast i höga skålar så de kan bubbla mycket och många få plats."

- "Kladdsmaskiga matar ska vara i låga skålar så det kan låta så gott som de är."

- "Saft skall sugas i sugrör. Då kommer det så smuttigt i munnen. Det smakar mer då. Bubbla kan man också göra. Det kittlar i näsan."

- "Skåla ska man göra när man vill ge smak till varandra."

- "Gott är godast i säck. Det blir upptäckargott att äta så. Och hemliggott innan."

- "Bär på strå är samlargott."

Vad är det gottaste man kan bjuda knyttar på då?

Jo det är:

En kopp choklad med mjölk. Tänk, man kan få med grädde på

Te med mjölk, mycket mjölk och honung.

Varma brödbullar gjorda med händerna.

Chokladbitar och chokladpraliner med olika kex, nötter och gott i.

Russin med choklad på.

Bär doppade i choklad. Röda bär, blåa bär, söta bär.

Bubbeldricka. Av det får man hicka.

Mera kloka smak och gott knyttord:

Bär som rullar och trillar.
De e såna vi gillar
så runda och härliga i magen.
Gott att sova på efter dagen.

Vi bakar.
Vi syltar.
Vi saftar.
Vi gottar allt vi skaffar.

Att laga lite mat
är att tänka före prat.
Det blir så fint upplagt då!

Några knyttord som handlar om smaker,
eller det som hör ihop med smaker.

Knytkalas - Det är egentligen knyttkalas. Det är vi som hittade på det. Att alla tar med sig något gott och alla får smaka av alla. Det blir gott gott det!

Gottar - Det är något vi gör med allt vi äter. Det gör att allt smakar inte bara gott utan gottigt. Då har det fått mycket trall och pys i sig.

De här knytt-insikterna har jag hämtat från
Mikael Kvists bok "Kort & Gott om Knytt".
Läs mer om boken här: http://spektra-art.nu/

UPP