Knyttens tid är först, Morgontiden

 

...när månen går ner och solen går upp.
De små finns i Gryning och Skymningslandet.

Här på Knyttens egna sidor får du lära känna Knytten.

På den här sidan så får du reda på hur Knytten lever, ser ut, vilka kläder de har och en hel del till. Vill du läsa Knytt-dikter så har du två sidor att välja på, å, å så det viktigaste, det gottaste - knytt-gottis.

Knytt 2

Knytt-dikter 1  |   Knytt-dikter 2   |   Knytt-gottis

Knytt

Bland Gryningsfolket finns de som kallas för småknytt, de är även kända som rumpnissar.

De har spinkiga armar och ben i förhållande till sin kropp. De har ganska runda putmagar och pruttputande rumpor och har ett charmigt burrigt hår på sina små knoppar. Till storleken är de vanligtvis 30 -35 cm höga. De har fantastiska, stora oskyldiga ögon och utstående öron, och en ganska liten, leende mun som alltid är redo för någonting gott. De älskar allting som smakar gott och beskriver det mesta i sin värld med smaker.
 

De älskar äventyr och syns ofta med ryggsäck tillsammans i skuttande tropp. Varje äventyrsdag skall alltid avslutas med sagoberättande innan man sover tätt, tätt tillsammans.

De har en underbar förmåga att hantera ord. Deras prat låter som kvitter eller porlande vatten och de kvittrar nästan jämt.
Språket hos naturväsen är rytmiskt, svängande och levande. Det berör därför mer på djupet, vilket vi skulle uppfatta som att de talar direkt till våra känslor. Det här är resultatet av att naturväsen vibrerar sitt språk inifrån - något vi uppfattar som innerlighet.

Försöker man att sammanfatta Knyttarnas varande med ett ord blir det: hejdlösa. De är hejdlösa på alla sätt. Men de är aldrig påträngande eller krävande.

"Att upptäcka allt roligt är Knyttars uppgift. Vem skulle annars göra det?

De lever hejdlöst i hela kroppen. De går som de mår. Ofta skuttar de fram och ibland förstärker de sitt skutt med att släppa en prutt.
När de gråter kan ingenting stoppa dem. De gråter stora pärlande droppar på sina kinder. Tack vare det kan de strax torka sig och skrutta iväg på nya äventyr.

"Gråta är gott annars blir livet torrt".

Att hålla hemligheter gömda är så gott som omöjligt för dem. De viskar, tisslar och tasslar, smyger och lurar bakom träden. Det hör liksom hemligheter till i Knyttvärlden att poppa ut.

Det kan vara svårt att föreställa sig deras varande. Men minns din barndoms mest spontana och fria ögonblick och du har fångat en glimt.
- "Det är vi som är spon-ta-ni-tet. Långt ord! Vårt är bättre: Ji-pi!"
Ji-pi är ett typiskt knyttord, kort kärnfullt och säger t.o.m. allt även för den som inte förstår språket.

Andra Knyttsorter

En annan sort som kan kallas för småknytt är mycket enklare till sin natur. Deras sagoberättelser t.ex. är ofta bara något tiotal meningar långa. Rumpnissarna däremot kan fortsätta sina sagor långt in på natten vid berättarstunder. Småknytten studsar, skuttar och far fram som små glatta blixtar. Till storleken är de inte högre än 10 - 12 cm.

Tättingar är små, till och med för en knytt. De är så små att finns de inte tätt tillsammans finns de inte alls.

Busk-knytt är en grupp knytt med helt annan karaktär. De har aldrig slut på små pigga bus och överraskningar. Deras hår är en busigt spretande hårbuske och de varierar i storlek mellan 15 och 25 cm. De har svans och har stått modell för vissa små leksakstroll. Deras ögon har en betydligt skarpare blick än vad rumpnissarnas stora oskyldiga ögon har. Man skall däremot aldrig tro att de skulle kunna göra någon annan varelse det minsta ont. Dessa kan man säga till utseende och karaktär är mellanting mellan knytt och troll.

Det finns långt fler varelser och knyttsorter än vad som är uppräknat här. Det återstår långt fler Knyttsorter att upptäcka.

Oknytt, är ett gammalt folkbegrepp. Om det sade en knytt en gång: "Det vill ingen vara. Det är en sån som inte får vara, för människor".
 


UPP